Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemocnice ve východním Halabu přerušily po bombardování provoz

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Nálety v povstalecké části syrského města Halab mají vážné důsledky. V nemocnicích musel být přerušen provoz, protože všechny jsou po náletech a útocích značně poškozené.

Oznámilo to dnes ředitelství zdravotnických služeb v této části Halabu. Od úterka tam byly obnoveny boje a v pátek byla zasažena poslední pediatrická nemocnice.

"Všichni lidé včetně dětí a starých mužů a žen se ocitli kvůli tomuto ničení bez zdravotnických zařízení, která mohou poskytnout pomoc v případě ohrožení života," uvedl úřad v prohlášení, jež získala agentura Reuters.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která situaci monitoruje s pomocí svých lidí v terénu, ale tvrdí, že některá zařízení jsou stále částečně v provozu. Většina obyvatel obležené části Halabu se do nich však bojí chodit, protože nemocnice jsou pod palbou.

Syrská armáda se spojenci po několikatýdenním klidu v úterý obnovila útoky na východní Halab, v němž je podle odhadů na 270.000 lidí. Syrská státní televize tvrdí, že cílem útoků jsou "základny teroristů a sklady zásob".

Rusko je sice spojencem Damašku, ale Moskva oznámila, že ruské letectvo se útoků v Halabu neúčastní a útočí v jiných částech Sýrie.

Témata:  Sýrie nemocnice

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy