Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zatčená Britka držená v Íránu uvažuje o sebevraždě

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán/Londýn - Britka íránského původu Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová, která je v Íránu vězněná za pokus o svržení režimu, uvažuje o sebevraždě.

Oznámila to dnes organizace ochránců lidských práv Amnesty International (AI), která informaci získala od manžela Britky Richarda Ratcliffea.

V září Nazanin potvrdila příbuzným, že byla odsouzena k pětiletému vězení za pokus o svržení íránského režimu. Ratcliffe řekl AI, že se v minulých týdnech zdraví jeho ženy "zásadně zhoršilo a že uvažuje i o sebevraždě". Podle něj 13. listopadu zahájila hladovku, protože ztrácí naději, "že bude osvobozena".

AI vyzvala k rychlému a bezpodmínečnému propuštění Britky. Její zástupce pro Blízký východ Philip Luther sdělil, že po zatčení byla Zaghariová-Ratcliffeová odloučena od své malé dcery a držena v izolaci 45 dní.

Sedmatřicetiletá Zaghariová-Ratcliffeová pracovala pro nadaci Thomson Reuters, zaměřenou na školení pro novináře a lidskoprávní témata. Britka do Íránu přijela se svou dvouletou dcerou, která je nyní u íránských příbuzných a úřady jí odebraly britský pas.

Podle Ratcliffea jeho žena takto s dcerou cestovala do Íránu už počtvrté a v minulých případech problémy neměla. Zatčena byla v dubnu.

Témata:  Írán Velká Británie sebevražda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy