Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea měsíc demonstruje proti prezidentce

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Čtvrtou sobotu po sobě dnes tisíce Jihokorejců demonstrovaly proti prezidentce Pak Kun-hje.

Nespokojenost občanů vyvolaly informace o vlivu, který na prezidentku měla její důvěrnice, jež je nyní kvůli podvodům zatčená.

Minulou sobotu na protest přišlo podle pořadatelů až milion lidí, dnes hovořili o 450.000 účastnících. Policie většinou uvádí mnohem nižší účast.

Většina z demonstrujících zůstala v ulicích Soulu až do večera místního času, podle agentury AP byl ale protest stejně jako před týdnem poklidný a z akce se stává spíš rodinná záležitost. Vyhrává při ní hudba, dělají se pikniky a hrají scénky zesměšňující aktéry skandálu.

"Mé děti se baví, milují plastové klaksony. Chtěla jsem přijít, abych dcerám ukázala, že se dá protesty něčeho dosáhnout," řekla jedna z účastnic, která na demonstraci přivedla své tři malé dcery a usadila se s nimi na matraci.

Lidé se zapálenými svíčkami nebo osvětlenými mobilními telefony procházeli ulicemi u radnice i prezidentského úřadu a vyzývali k odstoupení a zatčení Pak Kun-hje.

Témata:  Jižní Korea demonstrace

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy