Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie v Indii: Při nehodě vlaku zemřelo vce než 100 lidí

Nehody vlaků
Nehody vlaků
Foto: Pixabay

Dillí - Přinejmenším 107 mrtvých a kolem 200 zraněných si vyžádalo vykolejení čtrnácti vagonů osobního vlaku na severu Indie. Počet obětí nepřestává růst, naposledy indické zdroje uváděly 96 obětí.

Záchranné práce, na něž byly kvůli těžce poškozeným vagonům nasazeny jeřáby a řezačky kovu, stále pokračují. Na místo míří ministr železnic. Jde o největší železniční nehodu v Indii od roku 2010, kdy při kolizi vlaků zemřelo v Západním Bengálsku 146 lidí.

Konečná bilance bude možná ještě vyšší, protože mezi raněnými je přes 70 osob zraněno těžce.

Tragická nehoda se stala brzo ráno místního času, kdy většina lidí ve vlaku spala. Příčinou nehody mohla být podle prvního vyšetřování poškozená kolejnice. Ministr železnic Suréš Prabhu pohrozil přísným postihem lidí odpovědných za toto neštěstí.

Policie a dobrovolníci se stále snaží vyprostit lidi uvězněné pod vagony, které se převrátily na bok, uvedl zástupce indické policie. Desítky vážně zraněných už sanitky převezly do nemocnice.

Vlak vykolejil nedaleko průmyslového města Kánpur v severoindickém státě Uttarpradéš, který hraničí s Nepálem. Kánpur je dopravním uzlem, jeho okolím projedou denně stovky vlaků. Mnoho jich muselo být kvůli nehodě odkloněno na jinou trasu.

Premiér Naréndra Módí vyjádřil soustrast pozůstalým a oznámil, že rodiny obětí dostanou 200.000 rupií (75.000 Kč) a těžce zranění pak 50.000 rupií. Odškodné bude vyplácet také ministerstvo drah, a to 350.000 rupií rodinám mrtvých, 50.000 rupií těžce raněným a polovinu této sumy těm, kdo byli raněni lehce.

Témata:  nehody vlaků Indie vlaková neštěstí

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy