Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii se konaly pravicové primárky na prezidentského kandidáta, zřejmě bud edruhé kolo

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francii se dnes konaly pravicové primárky na prezidentského kandidáta, které organizuje strana Republikáni. V Paříži se tvořily i půlhodinové fronty, hlasují i stoupenci levice.

O výběr pravicového kandidáta na francouzského prezidenta, který vzejde z hlasování veřejnosti, byl zájem. V Paříži se dnes tvořily i půlhodinové fronty, hlasují i stoupenci levice. Informoval o tom server deníku Le Figaro, který ale neposkytl bližší odhady o účasti.

Takzvané primárky organizuje strana Republikáni a jejími hlavními favority jsou starosta Bordeaux a někdejší premiér Alain Juppé, další expremiér François Fillon a bývalý prezident Nicolas Sarkozy.

Hlasovat může každý, kdo zaplatil manipulační poplatek dvě eura (54 korun) a podepsal prohlášení, že sdílí politické hodnoty pravice a středu. Nemusí ale mít stranický průkaz, což otvírá možnost taktického hlasování voličů jiného politického zaměření. Týká se to dvou až čtyř milionů lidí.

"Hlasoval jsem pro Juppého, abych odstranil Sarkozyho," reagoval podle Le Figaro 51letý obchodní manažer, který se hlásí k levici. "Trochu mi přišlo divné volit napravo a dát jim dvě eura. Ale bylo to podle mě nezbytné," dodal.

Volební komise v silně levicovém 18. pařížském obvodu se vysokým zájmem hlasujících cítila poměrně zaskočena. "Ale budiž, tím lépe," podotkl její předseda.

Ve Francii se zřejmě bude konat i druhé kolo hlasování o kandidátovi konzervativní pravice na francouzského prezidenta. Vyplývá to z dílčích výsledků po sečtení hlasů z více než poloviny volebních středisek. S velkým náskokem vede bývalý premiér François Fillon před dalším expremiérem Alainem Juppém, za nímž s odstupem následuje bývalý prezident Nicolas Sarkozy.

Po sečtení výsledků ve 5496 střediscích z celkových 10.228 vede Fillon, kterého podpořilo 43,6 procenta hlasujících. Pro Juppého se jich vyslovilo 26,7 procenta a pro Sarkozyho 22,9 procenta.

Témata:  Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy