Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hongkongu filmové hvězdy neletí. Úřady dělají celebrity z učitelů

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Hongkong - Elegantní vstupní hala jednoho z hongkongských středisek moderní výuky se podobá předsálí většího kina. Zdi jsou plné fotografií v téměř životních velikostech, nejde ale o filmové hvězdy. Jsou to soukromí učitelé, napsal list The New York Times.

Podnikatelské odvětví soustředěné kolem příprav na zkoušky je v Hongkongu stejně soutěživým prostředím jako školy samotné. A doučovací střediska se snaží získat co největší díl na trhu tím, že ze svých zaměstnanců dělají celebrity. Jména doučujících učitelů a jejich podobizny se tak objevují na městských autobusech, ve stanicích metra i na billboardech.

"Doučování v nějaké podobě existovalo od samotného vzniku školství," říká Mark Bray, profesor srovnávací výuky univerzity v Hongkongu. "Ovšem zajímavé na tom je, že v Hongkongu našli hvězdní soukromí učitelé recept, jak pracovat v téměř průmyslovém měřítku," dodal Bray.

Původně středoškolští studenti v Hongkongu skládali dva velké standardizované testy, ale v roce 2009 je úřad pro vzdělání sloučil do jednoho. Tento krok měl podle mínění úředníků snížit úzkost studentů a podpořit "celkový rozvoj osobnosti a celoživotních vzdělávacích schopností".

Tato teoretická představa se však nenaplnila. Celá budoucnost studentů nyní závisí na tomto jediném velkém testu - a v důsledku toho doučovací byznys nabobtnal do nebývalého rozsahu.

Úřad v Hongkongu má nyní v záznamech zhruba 2600 registrovaných soukromých škol nabízejících "neformální výuku", což je kategorie zahrnující doučování. To je více než dvojnásobek běžných základních a středních škol, které na tomto poloautonomním území pod čínskou správou jsou.

Témata:  Hongkong učitelé

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy