Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaro diktátorů na obzoru? Historik nabízí zajímavý pohled

Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Foto: Wikimedia Commons

Vítězství Donalda Trumpa sledují v pozoru a s obavami američtí spojenci, zatímco diktátoři oslavují, poukazuje Max Boot v komentáři pro server Commentary Magazine. Americký vojenský historik a publicista konstatuje, že Trumpovi příznivci z řad vládců tvrdé ruky mohou být nakonec nepříjemné zaskočeni, jelikož zahraniční politika nového prezidenta bude zřejmě nepředvídatelnější, nekonsistentní a méně v souladu s jejich zájmy, než si nyní představují.

Autokrati v očekávání

Trumpovi již gratuloval Vladimir Putin a říká se, že oba muži dali najevo touhu vzájemně spolupracovat, připomíná Boot. Dodává, že také egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí, který měl komplikované vztahy s Barackem Obamou, vyjádřil naději, že Trumpovo zvolení napumpuje nový život do americko-egyptských vztahů.

Také jihoasijští autokraté - filipínský Rodrigo Duterte, malajsijský Najib Razak, kambodžský Hun Sen a thajský Prayuth Chan-ocha - pociťují vzrušení, pokračuje historik. Poukazuje, že Duterte, který na Filipínách rozpoutal vládu teroru, která stála život nejméně tří tisíc lidí podezřelých z drogových deliktů, prohlásil: "Ať žije Trump! Oba jsme proklínáni pro sebemenší důvod. Jsem podobní."  

Podle experta není těžké pochopit důvod takových reakcí - Trump opakovaně odmítal kritizovat jiné země za jejich praktiky v oblasti lidských práv. "Myslím, že naše země také hodně zabíjí," cituje Boot Trumpova slova, kterými reagoval na dodat novinářů, co říká na vraždění politických odpůrců současného ruského režimu.    

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Trump také nikdy nepronesl jedinou negativní poznámku o Putinovi, ani jiném autoritáři, zdůrazňuje odborník. Připomíná, že budoucí americký prezident naopak chválil ruského vládce slovy: "Je mnohem větším vůdcem, než jakým je náš prezident." Stejně tak Trump nazval "skvělým chlapíkem" egyptského prezidenta, který zavírá liberální bloggery a opozičníky spolu s aktivisty Muslimského bratrstva.  

"Je snadné z takových stanovisek - a z Trumpových hrozeb, že přestane bránit země jako Pobaltí a Jižní Koreu, které ohrožují jejich neliberální sousedé - vyvozovat, že jeho prezidentství bude jarem diktátorů," píše Boot. Dodává však, že ačkoliv se mnoho z toho může naplnit, není to zdaleka jisté a ve skutečnosti budoucí americkou politiku nyní nelze odhadovat.  

Reakce Trumpa jsou nevypočitatelné

Pokud jede o Trumpa, je nutné mít na paměti, že ačkoliv hájí méně aktivistickou politiku, je také mimořádně pichlavý a náchylný brát si osobně urážky, poukazuje historik. Doplňuje, že během své kampaně reagoval na jakékoliv ústrky - ať již od opoziční kandidátů, rodiny padlého vojáka, moderátora televize Fox News - přívalem urážek a neumírnilo ho ani vítězství ve volbách; minulou neděli si na Twitteru neodpustil sérii nelichotivých poznámek na adresu deníku New York Times.    

Trumpův vztah se zahraničními diktátory byl zatím omezený a přátelský, připouští Boot. Připomíná, že Trump se chlubí tím, že o něm Putin mluví hezky a dokonce ho nazval pestrou osobností, ale je zřejmé, že jakmile se budoucí prezident chopí úřadu, střety budou nevyhnutelné. "Je pravděpodobné, že dřív, či později Trump dospěje k názoru, že Putin, Sísí, Si Ťin-pching a jiní autoritáři porušují sliby a napadají ho," předvídá expert s tím, že i Kim Čong-un zřejmě otestuje nového prezidenta jaderným testem, nebo odpalem balistické rakety.   

"Představte si následnou Trumpovu reakci. Možná to nechá být. Ale možné ne," deklaruje historik. Varuje, že pokud se Trump bude jako prezident cítit uražen, může udeřit mnohem drsnějším způsobem než pouhými nevybíravými tweety.

Již během své kampaně ostatně Trump kritizoval Obamu, že nereagoval dostatečně razantně na urážky ze strany Íránu, poukazuje Boot. Odkazuje na magnátova slova, že v momentě, kdy íránské vojenské lodě krouží kolem amerických torpédoborců a námořníci na jejich palubách ukazují neslušná gesta na své americké kolegy, měli by být "odstřeleni z hladiny".

Právě tato strana Trumpa by měla podle experta diktátory znepokojovat. "Pokud američtí nepřátelé zajdou příliš daleko, pokud budou příliš drze využívat toho, co považují za příležitost poskytnutou (Trumpovým) prezidentstvím, může je potkat ošklivá odveta," deklaruje historik. Dodává, že právě z tohoto důvodu se Trumpovi kritici obávají, že budoucí prezident může být na jednu stranu příliš izolacionistický a na druhou stranu příliš bojovný.

Tyto dvě vlastnosti přitom nejsou tak protichůdné, jak by se mohly zdát, soudí odborník. Vysvětluje, že Trump sice může být izolacionistou v duchu "Amerika na prvním místě", ale zároveň neústupným, temperamentním jacksonistou. To, jak se tyto Trumpovy instinkty projeví v praxi, je  podle Boota klíčová otázka, která vyvstává v souvislosti s jeho prezidentstvím. "Je natolik živenou postavou, že pravděpodobně nebude konsistentní v ničem, včetně postoji k diktátorům," předvídá historik.

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy