Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova vláda dostává jasný tvar. Uvažuje se o Mattisovi a Romneym

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

New York - Nastupující americký prezident Donald Trump uvažuje o jmenování generála Jamese Mattise ministrem obrany. Padla ale i další jména.

Bývalý kandidát republikánů na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney, se kterým měl Trump ostré spory v letošní předvolební kampani, by se pak mohl stát šéfem diplomacie USA.

Trump se setkal s bývalým velitelem ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku Mattisem již v sobotu v New Jersey.

"Generál James 'Mad Dog' (Šílený pes) Mattis, o kterém se uvažuje jako o ministru obrany, byl včera (v sobotu) velmi působivý. Opravdový generál generálů!," napsal Trump na twitteru, který používá stále jako hlavní komunikační prostředek s veřejností.

Budoucí viceprezident Mike Pence zase dnes v rozhovoru pro televizní stanici Fox News uvedl, že Romney je "vážně zvažován" na funkci ministra zahraničí společně s dalšími.

Témata:  Donald Trump Mitt Romney USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy