Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristické útoky a migranti v Evropě: Náhoda nebo záměr?

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Evropa se z „nějakého důvodu“ otevřela imigrantům nejen ze Sýrie. Do Evropy prchají statisíce, ba miliony lidí (za celou dobu exodu), nikoli jen a pouze ve strachu před válkou. Přicházejí sem imigranti i ze zón, kde žádná devastující válka neprobíhá, maximálně meziklanové různice, pro citované regiony zhusta obvyklé. Německo vytvořilo podmínky pro Emigranty luxusní. Lidé často s nejasným původem čerpají úžasné benefity. Přitom kdokoli jiný, kdo by chtěl vstoupit na území Schengenu, musí deklarovat svá biometrická data. Proč tu platí dvojí metr? Kdo z toho má prospěch? Rozhodli jsme se podívat na stanovisko quora.com vyslovené ústy Daniela Ptashnyho, které redakčně komentujeme a doplňujeme.

Podřezáváme si pod sebou větev, na niž balancujeme?

Jistým příkladem, varováním, je událost, kdy v pražské nemocnici Afghánec, jenž jen Českem projížděl, bez velkých skrupulí málem znásilnil zdravotní sestru v Nemocnici Na Bulovce. Co se tím chce říci? Že jedna kapka déšť nedělá? Přestavuje sexuální násilní vlaštovku, za níž přiletí hejno? Vzpomeňme si, co se dělo téměř před rokem v Hamburku a Kolíně nad Rýnem.

Zde se chce čistě lidsky doplnit: pokud hraje „obvyklá situace" (ženská otázka) v jiných regionech na naše city (litujeme tamní oběti), měli bychom umět pochopit, že import imigrantů k nám přinese něco málo i z „obvyklých" praktik těch zemí, odkud exulanti pocházejí, leda že by došlo na úplnou asimilaci imigrantů.

To bychom ale sami sebe dále nemohli nazývat demokraty, liberály a humanisty. Nebyli bychom k přišedším politicky, rasově, etnicky a jinak „korektní"... Tak jako plešatý jedinec je v EU nikoli lysý (bald), nýbrž „follicly challenged" (vlasově motivovaný?), tak i my bychom o sobě moli říci, že jsme nyní „imigračně motivováni". Na jednu straně k sobě bereme oběti, na druhé straně si můžeme hřát pověstného hada na prsou.

Politická korektnost a humanismus – přerostly nám ideály přes hlavu? Jsme papežštější než Papež?

Proč sem prchají? Částečně hledají lepší život, tedy zde hrají roli důvody ekonomické. Hlavně sem mohou být posílání jako „spící agenti" ISIS, což řada humanistů veřejně nechce pochopit. Mohou to ale vyvrátit? Jsou známa veškerá fakta? Existují i varování před řízeným tokem migrantů do Starého světa. Kdo tahá za nitky?

Ptashny vysvětluje, že například Francie nyní sklízí plody své koloniální politiky. Do Francie míří davy z bývalých držav v nynějším Pákistánu, Alžíru či Iráku. Výraz „davy" není nadnesen. Stačí se podívat na aglomeraci v uprchlických táborech v téže samé Francii. Namnoze by se vyrovnala celým městským kvartálům.

Namnoze se tedy říká, že teroristé se rekrutují nikoli z nových migrantů, ale z těch dřívějších, kteří u nás již po generace žijí. Ale to je dost logické. Tito muslimové nepřestali být muslimovy, jsou v konkrétní evropské zemi dokonale adaptováni a znají místní jazyk v neposlední řadě. Infrastrukturně jsou to dokonalé objekty pro páchání diverzně-teroristických aktů.

Čteme-li názory Ptashnyho, jdeme-li dále v domýšlení kontextu, můžeme dojít k závěru, že tito lidé, generačně zde usazení muslimové, jsou potencionální hrozba za určitých podmínek (jako ostatně každý jiný obyvatel EU). Problém je, že ISIS vymývá mozky v první řadě muslimům. Ptashny to vysvětluje tak, že jest to lehčí procedura, než vyvést z konceptu běžného nemuslimského Evropana.

Pokud islamističtí radikálové zmanipulují někoho z „místních muslimů", může to mýt pro ISIS velmi kýžený efekt. Humanisté by měli souhlasit s možností, že až se „usadí" nová vlna migrantů, kde je záruka, že se nezačnou chovat stejně, tedy pro-teroristicky? V neposlední řadě, nedávné útoky v Bavorsku, čili kousek od našich vlastních hranic, ukazují, že pokud se sebevražedným islamistům neprokázalo napojení na ISIS, potom byli útočníci namnoze prohlášeni za „pouhé" duševně nepříčetné.

Kdo z evropských korektních politiků ale vrátí tragicky zahynuvším na promenádě v Marseille život? Má jejich pozůstalé uklidnit, že je o život jejich bližních připravil nikoli terorista, nýbrž „duševně vyšinutý možná terorista?"

Ptashny: Evropa vzala muslimům původní styl. Mohou muslimové přijmout evropský způsob života?

Evropa se dříve nechovala dobře v původních koloniích. Vnutila místnímu obyvatelstvu rozdílný pohled na život. Když pak muslimové přicházeli do Evropy, narazili zpočátku na Evropany, kteří se na ně dívali post-koloniální optikou. Pak se muslimové vzdělali v evropských školách. Byť nabyli evropské technologie a know-how, nestali se Evropany duší. Neinteriorizovali evropské hodnoty. Naopak v nich zesílil muslimský sentiment.

Autor knihy Střet civilizací Samuel Huntington tvrdí v konkordanci s Ptashnym, že to jen přivedlo k radikalizaci uvnitř mateřských islámských států. Tato radikalizace, byvši okořeněna o určité aspekty expanzivního islámu, vytvořila podmínky pro ISIS. Ten je dále živen neschopností Evropy, USA a Ruska definovat reálné moderní hrozby a kolektivně proti nim zakročovat.

Ptashny říká, že teroristé více útočí v Evropě, jelikož to má větší zdrcující efekt na anglosaský svět, USA jsou zatím méně „dosažitelné" pro ISIS. Bohužel speciálně Francii neprospělo, že se aktivně podílela na bombové kampani proti Libyi.

Témata:  Islámský stát uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy