Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda postupuje do Halabu. OSN varuje před katastrofou

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská armáda rychle postupuje v povstalecké části Halabu. Podle SOHR se Asadovým vojákům a jejich spojencům z libanonského Hizballáhu podařil významný průlom v bojích.

Vládní vojáci jsou od neděle ve čtvrti Masákin Hanánú. Její obsazení má podle tiskových agentur symbolický význam, protože právě tuto severní část města povstalci před čtyřmi lety obsadili jako první.

Podle SOHR se vojákům a jejich spojencům z libanonského Hizballáhu podařilo vyhnat povstalce z bývalé průmyslové zóny na severovýchodě města. "Armáda získala dobré pozice pro boj o další východní části a může severní čtvrti izolovat od zbytku povstalecké oblasti," sdělil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který v neděli jednal v Damašku, řekl, že v Halabu hrozí do konce roku humanitární katastrofa, a navrhl, aby východní Halab dostal možnost autonomní správy, což šéf syrské diplomacie Valíd Mualim rezolutně zamítl jako zásah do svrchovanosti Sýrie.

De Mistura řekl, že do Vánoc se může to, co z východu města zbývá, zcela zhroutit. "Uvidíte prchat 200.000 lidí do Turecka a bude to humanitární katastrofa," řekl.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy