Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamista bojuje v řadách IS, doma dostával štědré sociální dávky

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Stockholm/Rakka – Etnický Nor, který bojuje v řadách teroristické skupiny Islámský stát, tvrdí, že sice pracuje v syrské pevnosti Rakka. Doma prý ale zároveň dlouhou dobu dostával dávky v přepočtu asi 15 tisíc korun měsíčně. Informuje o tom norská verze serveru The Local s odvoláním na tamní média.

Michael Skråmo má oba rodiče původem Nory, ale narodil se a vyrůstal nedaleko Göteborgu ve Švédsku. V roce 2014 vzal svou ženu a čtyři malé děti do Sýrie, rodina se usadila v městě Rakka.

Skråmo, který je znám pod jménem Abdul Samad al Swedi, se od té doby se objevil v několika propagandistických videích, někdy i se svými dětmi, které pózovali s útočnými puškami Kalašnikov.

Podle švédského listu Göteborgs Tidning (GT), trvalo více než rok než švédská sociální agentura Försäkringskassan zaslala na adresu Skråmoa v Göteborgu dopis, ve kterém mu bylo sděleno, že mu byly zrušeny přídavky na děti i příspěvek na bydlení.

Magnus Ranstorp výzkumný pracovník zaměřující se na terorismus švédské Univerzity národní obrany řekl, že existuje podezření, že Skråmo a jeho žena dostávali nejméně 16 tisíc korun každý měsíc – a to i v době, kdy už žili s teroristy v Sýrii.

„To ukazuje, jak slabý systém máme a jak selhávají kontrolní mechanismy," píše GT. „Michael Skråmo byl jedním z nejznámějších sympatizantů IS. Policie by měla být schopna nějak bít na poplach a informovat všechny orgány, když někdo odcestuje na východ," tvrdí deník.

Podle deníku byly platby Skråmovi zastaveny až osm měsíců poté, co on a jeho rodina opustili Švédsko. Muž zároveň také dluží 61,842 švédských korun (asi 170 tisíc českých korun) svému někdejšímu domácímu na nájmu. Rodina proto na dálku vzkazuje, že nemá v plánu se do Švédska vrátit a že proto by měl majítel nemovitosti „nechat dluh být", protože mu o nezaplatí.

Témata:  Švédsko Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:38

Počasí: V Česku dnes zuří silný vítr, meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy