Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistán mění svoji politiku. A tady je důvod

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Kašgar/ Gwadar - Čína se pokouší o vytvoření nové Hedvábné stezky. Ve spolupráci s Pákistánem otevřela novou obchodní cestu nazvanou Čínsko- pákistánský ekonomický koridor (China-Pakistan Economic Corridor (CPEC). Podle analytiků se jedná o velkou ekonomickou příležitost pro Pákistán. Obchodní spolupráce má též velký vliv na politickou krajinu Blízkého východu.

CPEC propojující město Kašgar z provincie Sin-ťiang a pákistánský přístav Gwadar, skrze který projde až 20% světové ropy, je pilotní projekt mnohem větší čínské iniciativy Jednoho pasu, jedné cesty (One Belt, One Road (OBOR), jejímž cílem je potvrdit prvořadé postavení Číny v Asii a na Blízkém Východě. Zeeshan Salauddin z Pakistan's Center for Research and Security Studies tvrdí, že částka 46 miliard dolarů, které Čína napumpovala do CPEC jak indikuje důvěru Číny v schopnost Pákistánu zvládnout takto masivní investici, tak přesvědčení Číny, že CPEC bude naprostý úspěch.

Podle Dr. Garetha Price z think-tanku Chatham House spolupráce představuje určující krok v pákistánské politice. Po dlouho dobu byly Pákistán a Saudská Arábie nejbližšími spojenci. Klíčovým bodem, který ukázal změnu poměrů, bylo rozhodnutí Pákistánu nepřipojit se ke koalice vedené Saudskou Arábií proti hútíjským rebelům z Jemenu podporovaných Iránem, vysvětlil Price agentuře MediaLine.

Pákistán jako jediná sunnitská země s nukleárním arzenálem hraje důležitou úlohu v mocenské šachovnici Blízkého východu. Saudská Arábie věří, že v případě nukleárního ohrožení ze strany Iránu by Pákistán přispěchal na pomoc. Mimo jiné i z toho důvodu dodává Saudská Arábie Pákistánu levnou ropu a v případě potřeby i peníze.

Pákistán, který s Iránem sousedí, se však nyní s ním pokouší mít dobré diplomatické i ekonomické vztahy. Jednou z příčin je nukleární dohoda, která omezuje iránský nukleární program. Pákistánu, trpícího energetickým nedostatkem, se vyplatí získat přístup k zásobám nevyužitých fosilních zdrojů, kterých má nyní Írán dostatek.

Pákistán též sleduje vzorec chování Číny, která usiluje o dobré diplomatické ekonomické vztahy s většinou zemí Blízkého východu právě kvůli hladké implementaci Nové hedvábné stezky. Čína je největším dovozcem Blízkovýchodní ropy a jeho závislost na této drahocenné surovině podnítila čínského prezidenta k návštěvě Saudské Arábie, Egypta a Iránu loňský rok.

Pákistán s Čínou se shodují na dalším strategickém bodě, a to je snížení vlivu USA a Indie v oblasti. Zvláště významný je tento aspekt jejich spolupráce po amerických prezidentských volbách, kdy byl do čel úřadu zvolen výrazně pro-indický Trump. Indie se obává, že spojenectví Pákistánu a Číny by mohlo mít i vojenskou podobu. Jednou z oblastí, kudy vede CPEC je i sporná provincie Kašmír. Vrásky na čele má Indie ze scénáře, kdy by Čína nasadila vojska ku pomoci Pákistánu.

Kašmír není jediná problematická oblast CPEC. Čína má problémy s islámským radikály v provincii Sin-ťiang, zatímco přístav Gharan a další cesty CPEC jsou umístěny v Balúčistánu. V něm došlo k pumové útoku na súfijskou svatyni teroristou z IS, při kterém zemřelo 52 lidí. Podle Ailiyi Naqvi, analytičky z Pakistan Institute for International Affairs, jsou Sin-ťiang i Balúčistán nerozvinuté regiony a investice a pracovní příležitosti, které CPEC přinese, by mohly být pro ně prospěšné a pomoci minimalizovat radikalismus. Nicméně, v případě Pákistánu panuje mezi analytiky shoda, že masivní čínské investice podpoří ekonomiku, ale obávají se, že Pákistán se díky tomu může stát ekonomickým i politickým vazalem Číny.

Témata:  Pákistán Čína ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy