Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cenzura ruských médií v Evropě? Unie se pustí do boje s propagandou

Zahraniční tisk
Zahraniční tisk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Štrasburk - Během čtyřdenního plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku je na programu nejen debata o Sýrii a Turecku, ale také boji proti ruské propagandě. Výsledkem jednání by mohlo být usnesení o cenzuře, která zamezí provozu některých ruských webů v rámci Evropy.

Rezoluce nazvaná Strategická komunikace EU jako vzdorování propagandě třetích stran tvrdí, že Rusko vede vůči Evropské unii propagandu. O schválení rezoluce se má hlasovat ve středu 23. listopadu a v dokumentu se mimo jiné hovoří o tom, že ruská vláda uplatňuje široké spektrum prostředků a nástrojů pro oslabení členských zemí Unie.

Rusko podle rezoluce poskytuje finanční podporu opozičním politickým stranám a organizacím v členských zemích Evropské unie. Jako hlavní informační hrozba pro Evropskou unii a je v rezoluci uváděna agentura Sputnik, televizní stanice RT, fond Ruský svět a federální agentura Rossotrudničestvo, která spadá pod ruské ministerstvo zahraničních věcí.

Evropský parlament proto vyzval země EU, aby ve spolupráci s NATO rozvíjely mechanismy ke zlepšení koordinace strategických komunikací a mechanismy boje s hybridními hrozbami, mezi které řadí právě ruskou propagandu.

"Národní média v zemích, které jsou východními sousedy EU, jsou často slabá a nedokáží se vypořádat se silou a mohutností ruských sdělovacích prostředků," píše se v rezoluci. Dokument také nepřímo navrhuje zavést cenzuru proti ruským médiím a vyzval země EU, aby přednesly konkrétní právní iniciativy, které by zajistily větší efektivnost a odpovědnost při řešení problému dezinformace a propagandy.

Autorem rezoluce je poslankyně polská europoslankyně Anna Fotygová. Její návrh ale nemá podporu všech poslanců Evropského parlamentu.

Témata:  EU Rusko noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy