Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Jižní Koreji: Prokuratura nařídila razie v Samsungu a NPS

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jihokorejští prokurátoři nařídili razii v kancelářích Samsung Group a ve státním penzijním fondu NPS. Zátah souvisí s korupčním skandálem kolem prezidentského úřadu.

Prokurátoři vyšetřují, zda prezidentka Pak Kun-hje tlačila fond NPS k podpoře loňské fúze firem Samsung C&T a Cheil Industries. Na oplátku prý kamarádka prezidentky Čche Son-sil získala od Samsungu finanční výhody, uvedla BBC.

Spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries se uskutečnilo navzdory odporu ze strany investorů, kteří tvrdili, že fúze poškodí menšinové akcionáře. Fond NPS vlastní podíly v obou podnicích a jeho souhlas byl pro realizaci fúze klíčový.

Samsung údajně výměnou za prezidentčinu podporu fúze poskytl 2,8 milionu eur podniku, jehož spoluvlastníky jsou Čche a její dcera.

Prokuratura již v neděli prezidentčinu kamarádku obvinila na základě podezření, že zneužívala vztahu s hlavou státu k vlastnímu obohacení.

Témata:  Jižní Korea Samsung Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

30. května 2024 20:18

Fico míří více než dva týdny po atentátu do Bratislavy

Více než dva týdny strávil slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) po atentátu v péči banskobystrické nemocnice. Podle informací televize Markíza jej ve čtvrtek převážejí do Nemocnice svatého Michala v Bratislavě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy