Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po Evropě se pohybuje nebezpečný terorista, nikdo neví kde, varuje interpol

Interpo
Interpo
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Interpol řeší vážný bezpečnostní problém. Mladší bratr jednoho z pachatelů teroristických útoků v Paříži Younes Abaaoud přicestoval ze Sýrie do Evropy. Podle magazínu Paris Match ale nikdo neví, kde se nyní nachází.

Interpol zachytil 18. února telefonický rozhovor mezi 15letým Younes Abaaoudem a jeho sestrou Yasmin, která žije v Belgii. "Nejmladší džihádista Evropy" v něm prohlásil, že "do Evropy dorazí za deset hodin".

Abaaoud byl v Sýrii od svých 13 let. Přišel tam v lednu roku 2014 se svým starším bratrem Abdelhamidem, který je považován za strůjce listopadových útoků v Paříži. Abdelhamid přišel o život o několik dní později během razie, kterou policie podnikla na pařížském předměstí Saint-Denis.

Devět dní před zmiňovaným telefonátem byl Abaaoud prohlášen za mrtvého, tajné služby se ale domnívaly, že jde pouze o pokus, jak za sebou zakrýt stopy, a proto po mladíkovi pátrali dál.  Vystopovaly ho v saúdskoarabské Džiddě, odkud se telefonicky spojil se svou sestrou v Belgii.

Nyní považuje Interpol mladíka za nezvěstného a nebezpečného a vyzývá k jeho zadržení. Podle magazínu by ale radikál mohl změnit svůj vzhled a zřejmě cestuje s falešnými doklady. Mohl se pokusit letecky přepravit do Turecka, Maroka nebo do Evropy. Nejmenovaný vyšetřovatel Interpolu magazínu prozradil, že pokud se Abaaoud pohybuje po Evropě s falešnými doklady, bude "těžké ho najít".

Témata:  Interpol Evropa terorismus

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy