Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Damašek se dopouští válečných zločinů. To musí přestat, hřímá Kerry

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Paříž - Ve francouzské metropoli se dnes konalo další z řady jednání, která by měla vyřešit vleklou občanskou válku v Sýrii. Asadovy vládní síly, které bombardují město Halab, jsou podle šéfa americké diplomacie Johna Kerryho zodpovědné za zločiny proti lidskosti a za válečné zločiny.

Kerry se sešel spolu s diplomaty z desítky evropských a arabských zemí se zástupci syrské opozice. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier po schůzce vyzval Rusko a Damašek, aby nechaly odejít lidi z obklíčeného Halabu.

"Slepé bombardování, které provádí režim, porušuje mezinárodní právo a v mnoha případech představuje zločiny proti lidskosti a válečné zločiny. To musí přestat," prohlásil Kerry během společné tiskové konference se svým francouzským kolegou Jeanem-Markem Ayraultem.

Exilová opozice na konferenci v Paříži vyjádřila ochotu obnovit mírové rozhovory s vládou v Damašku "bez předběžných podmínek", uvedl francouzský ministr zahraničí. Opozice však mezitím ztratila značnou část svého vlivu, navíc ji ani syrský režim, ani jeho ruský spojenec nikdy neuznali, připomněla agentura AFP.

V Ženevě budou o stažení povstalců z východního Halabu ještě dnes jednat vojenští zástupci Spojených států a Ruska. Kerry při této příležitosti Rusko vyzval, aby projevilo "trochu vstřícnosti".

Jak upozornil, povstalci nevěří ani režimu, ani ruským silám a obávají se, že kdyby souhlasili s odchodem z Halabu, aby město zachránili, tak budou hned napadeni. Jsou tak přesvědčeni, že mají na výběr buď zemřít v Halabu, anebo zemřít v Idlibu.

Témata:  John Kerry Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy