Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie možná prodlouží výjimečný stav až do července. Ochránci jsou v pozoru

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Výjimečný stav, který Francie zavedla loni v listopadu po teroristických útocích v Paříži, by mohl být prodloužen o další dva měsíce, tedy do 26. července.

Oznámil to dnes francouzský premiér Manuel Valls, který to zdůvodnil fotbalovým mistrovstvím Evropy. To pořádá Francie od 10. června do 10. července. "Stojíme-li před tak velkou událostí..., musíme zajistit bezpečnost," prohlásil Valls.

Opatření mělo původně skončit 26. února, ale deset dní před tím schválil parlament žádost vlády o tříměsíční prodloužení.

Na základě výjimečného stavu ve Francii může kupříkladu policie i bez soudního povolení provádět ve dne i v noci razie či zabavovat i legálně pořízené zbraně. Úřady mohou nařizovat domácí vězení a zakazovat radikální organizace, mazat webové stránky nebo rušit veřejná shromáždění.

Ochránci lidských práv vidí v podmínkách výjimečného stavu ohrožení demokracie. Své znepokojení již několikrát sdělilo Paříži i vedení Rady Evropy (RE).

Témata:  Francie Manuel Valls teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo a košér obchod

Aktuálně se děje

17. května 2024 12:15

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy