Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se dostal do křížku s republikány z Kongresu. Ve hře je opět Putin

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Donald Trump, ač sám republikán, už pociťuje nevoli ze strany republikánů v americkém Kongresu. První větší spor vznikl kvůli možnému výběru šéfa společnosti Exxon Mobil Rexe Tillersona na post ministra zahraničí.

Informoval o tom list The Wall Street Journal. Důvodem spornosti Tillersona jsou jeho vazby na Rusko a prezidenta Vladimira Putina.

"V rámci pracovních povinností šéfa jedné z největším ropných společností se setkával s našimi představiteli," prohlásil dnes o Tillersonovi Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Peskov v rozhovoru s novináři rovněž řekl, že pokud jde o přístup k Rusku, je rozdíl, když daná osoba stojí v čele diplomacie, nebo vede podnik. "Jakékoli sympatie a tak dále jsou vždy na druhé koleji," uvedl.

Ve stočlenném Senátu, který nastoupí funkční období v lednu, budou mít republikáni většinu 52 křesel. K uvedení do funkce bude Tillerson potřebovat nejméně 50 senátorských hlasů, následný nerozhodný stav pak zvrátí Trumpův viceprezident Mike Pence, který je z titulu svého úřadu i předsedou Senátu. Do hlasování může předseda vstoupit jen tehdy, když bude výsledek vyrovnaný.

K hlavním kritikům Tillersona patří republikánský senátor a předseda senátního bezpečnostního výboru John McCain, který již v neděli oznámil, že chce prošetřit jeho vazby na Putina. Marco Rubio na twitteru uvedl, že kamarádství s Vladimirem není přesně to, co od nového ministra zahraničí očekává. Dodal, že senátní zahraniční výbor, jehož je členem, bude chtít Tillersona vyslechnout.

Podobně se vyslovil i demokratický senátor Ben Cardin, který s Rubiem zasedá v zahraničním výboru. "Mám obavy z jeho vztahu s Ruskem. Chceme si být jistí, že ministr zahraničí je člověk, který zastupuje Ameriku," řekl Cardin televizi CNN na adresu Tillersona. I přes očividnou kritiku dosud žádný republikánský senátor neřekl, že by pro Tillersona nehlasoval.

Témata:  Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.