Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Breivik vyhrál soud nad Norskem, změní se mu podmínky ve vězení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto USA Today

Oslo - Radikál Anders Behring Breivik částečně uspěl se svou žalobou na norský stát. Soud mu dnes vyhověl v některých bodech stížnosti ohledně podmínek ve vězení.

Podle dnešního výroku soudu se Norsko skutečně dopustilo porušení některých práv zakotvených v evropské Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod. Porušilo prý především zákaz nelidského nebo ponižujícího zacházení či trestání. Soud v této souvislosti kritizoval především držení pravicového extremisty v samovazbě.

Právo na soukromý a rodinný život ale podle soudu dotčeno nebylo. Ke kontrole Breivikovy korespondence prý nedochází.

Norsko bude muset uhradit Breivikovy výlohy na soudní řízení ve výši 331.000 norských korun (968.000 Kč).

Breivik si odpykává 21 let za zabití 77 lidí při útocích z roku 2011. Breivikův pobyt ve vězení ale může být prodlužován až na doživotí. U soudu si stěžoval mimo jiné na používání pout, omezování korespondence, pravidelné prohlídky cely či izolaci od ostatních trestanců. Stát ho chce podmínkami vězení dohnat k sebevraždě, uvedl terorista.

Témata:  Anders Breivik Norsko

Aktuálně se děje

19. května 2024 18:28

Vyšetřování atentátu na Fica pokračuje. Ministr promluvil o další verzi

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy