Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jezídky převzaly Sacharovovu cenu za svobodu myšlení

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Dvě aktivistky irácké komunity jezídů Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová dnes ve Štrasburku převzaly letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Předseda evropského parlamentu Martin Schulz je označil za hrdinky.

Obě ženy se dostaly do zajetí v srpnu 2014 během útoku radikálů z IS na jejich vesnici nedaleko severoiráckého města Sindžáru. Islamisté je následně drželi jako sexuální otrokyně. Muradové i Bašárové se podařilo ze zajetí utéci, Bašárovou ale během útěku zranil výbuch nášlapné miny, při kterém přišla o pravé oko.

Muradová a Bašárová dnes Sacharovovu cenu převzaly v tradičních krojích na plenárním zasedání Evropského parlamentu.

"Tato cena je cenou pro všechny ženy a dívky, které se staly oběťmi DAIŠ (Islámského státu)," uvedla ve své řeči Bašárová. Europoslance vyzvala, aby pomohli potrestat zločiny radikálů a jezídům vrátit se do své vlasti. "Chtěli nám vzít naši čest, ale přišli o svoji," uvedla Muradová, která také poděkovala Německu za pomoc, které poskytlo jezídským obětem řádění IS. Proslov oceněných žen mnohé europoslance rozplakal.

Dnešní slavnostní ceremonie se zúčastnili také bývalý šéfredaktor tureckého opozičního deníku Cumhuriyet Can Dündar a vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev. Oba se dostali do úzkého okruhu nominovaných na Sacharovovu cenu. Dündar je ve své zemi pronásledován za zveřejnění informací o tureckých dodávkách zbraní syrským povstalcům. Ankara popírá, že by do Sýrie dodala zbraně. Za vyzrazení státního tajemství byl Dündar odsouzen v nepřítomnosti na více než pět let vězení. Džemilev utekl z Krymu do ukrajinského exilu poté, co se dostal do konfliktu s ruskou okupační správou omezující práva jeho krajanů.

Témata:  Jezídové EU Sacharovova cena

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.