Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na evakuaci z Halabu čeká 40 tisíc lidí. Červený kříž doufá, že začne dnes

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Evakuace východní části syrského města Halab (Aleppo) by mohla pokračovat dnes. Tvrdí to Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK).

Podle OSN na evakuaci čeká až 40.000 osob. První lidé začali odjíždět ve čtvrtek, v pátek byla ale evakuace pozastavena.

V sobotu povstalci ohlásili, že nová dohoda umožní v evakuaci pokračovat. Šíitští spojenci Damašku si vymohli, že spolu s evakuací Halabu budou odvezeni lidé také z povstalci zablokovaných čtyř měst a vesnic v Idlibu a provincii Damašek.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) ale oznámila, že radikálové z Fronty dobytí Sýrie, napojení na Al-Káidu, brání autobusům vjet do vesnic v Idlibu. Fronta, která se dříve jmenovala An-Nusra, má v Idlibu velké zastoupení.

"Připravujeme se na obnovení evakuace lidí z východního Halabu a doufáme, že to bude dnes dopoledne," řekla mluvčí MVČK Elodie Schindlerová.

Témata:  Sýrie Syrská krize Červený kříž

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy