Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co zůstane po Merkelové? Masakr a krev, varují politici

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín/Londýn/Washington - Slova soustrasti, solidarity a podpory teď do Německa přicházejí téměř z celého světa. Jak ale poukazuje britský politik, expředseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a někdejší europoslanec Nigel Farage, i taková událost je jakýmsi odkazem, který tu zůstane po německé kancléřce.

„Hrozné zprávy z Berlína, ale žádné překvapení. Události, jako jsou tyto, budou dědictvím Merkelové," uvedl na Twitteru někdejší šéf britské strany UKIP Nigel Farage.

„Mé myšlenky jsou s všemi, které zasáhly děsivé události v Berlíně dnes večer. London stojí s vámi v solidaritě a podpoře," uvedl na sociálních sítích muslimský starosta Londýna Sadiq Khan.

„Hrozná zpráva z Berlína. Mé myšlenky jsou s rodinami obětí. V takových případech nejsou žádná slova, která mohou uklidnit šok a bolest," uvedl na sociálních sítích bývalý belgický premiér a  předseda skupiny Aliance liberálů a demokratů pro Evropu v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt.

„Je mi nesmírně líto každého jediného života po útoku v Německu. Čin je o to ohavnější, že přišel v předvánočním čase, před svátky míru a pokoje. Německé spolkové kancléřce a pozůstalým obětí tragédie vyjadřuji svým jménem i jménem celé vlády upřimnou a hlubokou soustrast a zraněným přeji co nejrychlejší uzdravení," uvedl slovenské premiér Robert Fico.

Nově zvolený americký prezident Donald Trump v prohlášení odsoudil možný útok na vánoční trh v centru německé metropole. Teroristická organizace Islámský stát (IS) a další „islamističtí teroristé" podle něj neustále masakrují křesťany „jako součást svého světového džihádu". Na twitteru budoucí prezident USA uvedl, že útoky v Turecku, Švýcarsku a Německu ukazují, že „civilizovaný svět musí změnit své uvažování".

Témata:  Nigel Farage Angela Merkelová teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy