Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát popravil 250 žen, protože se nechtěly stát sexuálními otrokyněmi

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád – Dvanáctileté jezídce a její tetě (17) se díky lsti podařilo utéct ze spárů Islámského státu. Další stovky žen ale takové štěstí neměly, podle informací serveru RT bylo nejméně 250 žen popraveno poté, co se odmítly stát sexuálními otrokyněmi.

Dívka (12) tajně nasypala prášky na spaní do čaje svých únosců z Islámského státu. Ona i její teta (17) byly drženy jako otrokyně nedaleko iráckého města Mosul. Nakonec se jim díky této lsti podařilo dostat do oblastí ovládaných Kurdy.

Informace o jejich útěku potvrdil Vian Dakhil, jezídský Kurd a člen iráckého parlamentu, který o tom informoval agenturu BasNews. Politik dodal, že dívky byly drženy bojovníky Islámského státu ve čtvrti Tel Afar západně od Mosulu.

Vězněny byly čtyři měsíce, pak se rozhodly uskutečnit svůj plán útěku. Otrokyně požádaly své věznitele o prášky na spaní, protože prý kvůli tomu všemu nemohou v noci spát. „Potom daly prášky do čaje pro ozbrojence. Když muži usnuli, dívkám se podařilo utéct," uvedl Dakhil.

Jezídkám se podařilo proniknout až na kurdské území, kde se setkaly se matkou a sestrou mladší dívky. Politik ale dodal, že další dva nebo tři její sourozence IS stále vězní.

Ne všechny zajaté ženy měly takové štěstí. Ženy, především ty jezídské, jsou často drženy jako sexuální otrokyně. Pokud tuto roli odmítnou, jsou většinou zabity. „IS doposud zabil nejméně 250 dívek, které se odmítly stát sexuálními otrokyněmi džihádistů. Za trest jsou pak někdy popraveny i celé rodiny dívek, které se odmítnou podvolit," uvedl zástupce Kurdské demokratické strany Mamuzini.

Iráčtí úředníci dodávají, že v oblastech ovládaných IS jsou výrazně porušována lidská právě, především v případě žen, které jsou považovány za zboží a nemohou si tak ani samy vybrat své manžele. OSN dodává, že džihádisté už unesly tisíce žen a dívek, některé mladší než 12 let, které prodávají jako sexuální otrokyně, nebo je udělují jako odměny pro bojovníky.

Témata:  Islámský stát Jezídové

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.