Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rok míru? Nový generální tajemník OSN chce dát přednost klidu před válkou

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Nový generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres dnes v novoročním projevu vyzval, aby svět dal přednost míru před válkou.

Nastávající rok by se podle jeho přání měl stát rokem, v němž lidé povedou dialog a budou se vzájemně respektovat při řešení politických sporů. Portugalec Guterres dnešním dnem ve funkci generálního tajemníka OSN nahradil Jihokorejce Pan Ki-muna.

"Dnes, na Nový rok, vás všechny vyzývám, abyste se ke mně připojili se společným novoročním předsevzetí: Dejme míru přednost před vším ostatním!" uvedl Guterres a vyzval, aby občané, vlády i světoví lídři učinili rok 2017 rokem úsilí o překonání neshod.

"Mír musí být naším cílem i rádcem," uvedl někdejší portugalský premiér.

Ve válkách, kterými trpí civilní obyvatelstvo, není podle Guterrese vítězů a poraženými jsou všichni. Konflikty podle něj přinášejí také obrovské hospodářské ztráty a "přiživují nedůvěru a strach, které mohou přetrvat po generace". "Ať se rok 2017 stane rokem míru," zakončil Guterres novoroční poselství.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) António Guterres

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy