Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda postupuje do centra města. Dobyla další část Mosulu

Zlatá divize iráckých sil
Zlatá divize iráckých sil
Foto: Facebook

Bagdád - Irácké jednotky při osvobozování Mosulu obsadily další dvě čtvrtě na východě města. Islámský stát se nechce vzdát. Jeho bojovníci zmísťují nálože do úzkých uliček a odstřelovače na budovy, v nichž bydlí civilisté.

Elitní jednotka ministerstva vnitra vstoupila do čtvrti Mísák, protiteroristická jednotka obsadila průmyslovou zónu Mosulu.

"Máme velký strach. DAIŠ (zkratka pro bývalý název IS) do blízkosti našeho domu umístil protiletecké zbraně a střílel odtud na vrtulníky. Viděli jsme na ulici několik členů DAIŠ s lehkými a středně těžkými zbraněmi. Letadla je zasáhla," sdělil jeden občan čtvrti Mísák.

Většina prchajících civilistů je hlavně z východních částí Mosulu. Stále více lidí se ale snaží dostat i ze západních čtvrtí, které má zatím IS plně pod kontrolou. Podle Reuters se snaží šplhat přes mosty přes Tigris poškozené bombardováním koalice, jež podporuje iráckou armádu. Zničení mostů má radikálům bránit v přemístění se na západ. Další civilisté řeku přeplovají na lodích.

Podle OSN zatím z Mosulu odešlo přes 125.500 civilistů, což je méně než se původně očekávalo. Ve městě žilo na 1,5 milionu lidí. Po 12 týdnech složitých bojů je nyní v rukou iráckých bezpečnostních sil asi čtvrtina Mosulu.

Ztrátou Mosulu IS přijde o svou hlavní baštu v Iráku. V sousední Sýrii má stále pod kontrolou část území i svůj hlavní stan, město Rakka.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.