Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostuda v Kolumbii: Čtyři pozorovatelé OSN slavili Silvestra s FARC, pěkně se jim to vymstilo

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bogota – Silvestrovské oslavy se krutě vymstily čtyřem zaměstnancům mise OSN v Kolumbii. Konec roku slavili s členy povstalecké organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), vedení mise je proto zbavilo funkce.

Vedení mise, která má v zemi dohlížet na naplňování loňské mírové dohody, dnes v prohlášení uvedlo, že zbavilo funkce tři pozorovatele, kteří se oslav s bojovníky FARC účastnili, i jejich nadřízeného. Reagovalo tak na video, které před pár dny zveřejnila agentura EFE. Na něm několik pozorovatelů mise OSN v modrých vestách tančí s bojovnicemi FARC.

Kolumbijská vláda tento krok podle španělského listu El País kritizovala. Společnou oslavu odsoudil i šéf opozice a exprezident Álvaro Uribe, podle něhož může takové „soužití" ovlivnit práci pozorovatelů. Právě on byl hlavním odpůrcem mírové dohody, za kterou prezident Juan Manuel Santos dostal Nobelovu cenu.

První verze dohody o konci více než padesátileté občanské války v Kolumbii byla podepsána loni v září. Voliči ji ale 2. října v referendu odmítli. Jejím odpůrcům se nelíbilo zejména to, že se povstalci budou moci účastnit politického života. Po referendu byla dojednána nová dohoda, kterou už schvaloval jen parlament.V první fázi naplňování dohody je nejdůležitějším krokem odzbrojování povstalců, na které má dohlížet asi 400 mezinárodních pozorovatelů.

Témata:  Kolumbie OSN (Organizace spojených národů) FARC

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy