Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko zadrželo po výbuchu v Izmiru 18 lidí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - V rámci vyšetřování čtvrtečního útoku v západotureckém Izmiru zadržela turecké policie už 18 lidí. Za atentátem podle Ankary jednoznačně stojí PKK, s níž turecká armáda vede na jihovýchodě země ozbrojený boj. Žádná organizace se k útoku ale zatím oficiálně nepřihlásila.

Čtvrteční útok v Izmiru se odehrál před budovou soudu ve čtvrti Bayrakli. Podle úřadů se policie pokusila zkontrolovat trojici mužů, kteří ale začali střílet a následně odpálili bombu nastraženou v autě.

Při útoku zahynul jeden policista a jeden zaměstnanec soudu. Policie zastřelila dva útočníky, po třetím po útoku ve čtvrtek pátrala. Zda je jedním z osmnácti zadržených, zatím není jasné.

"Není pochyb, že za atentátem stojí PKK," řekl dnes ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Kurdští radikálové v minulosti na území Turecka spáchali řadu teroristických útoků. Za teroristickou organizaci považuje PKK nejen Turecko, ale i Spojené státy a Evropská unie.

Už ve čtvrtek vicepremiér Veysi Kaynak uvedl, že na základě zbraní a munice, které policie nalezla, plánovali útočníci "velké krveprolití". Podle guvernéra provincie Izmir měli u sebe útočníci kalašnikovy a granátomety.

Témata:  Turecko teroristické útoky v Turecku PKK

Aktuálně se děje

1. května 2024 17:34

Prvomájové demonstrace v Evropě: V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy