Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tchajwanská prezidentka se sešla s americkými senátory, Peking zuří a hrozí odplatou

Cchaj Jing-we
Cchaj Jing-we
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Peking - Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen se sešla se dvěma americkými republikánskými senátory v Houstonu, kde se zastavila cestou do Střední Ameriky. Politička plánuje zastávku v USA i cestou zpět, a sice 13. ledna v San Francisku. Čínu to rozzlobilo a dnes znovu varovala Spojené státy před kontakty s tchajwanskou vládou.

Čína již minulý měsíc vyzvala USA, aby nedovolily tchajwanské prezidentce vstup na americkou půdu, až v lednu poletí na návštěvu Hondurasu, Nikaraguy, Guatemaly a Salvadoru.

"Čína musí pochopit, že my v Americe se sami rozhodujeme o tom, s jakými návštěvníky se setkáme," prohlásil neúspěšný kandidát z republikánských primárek, senátor Ted Cruz. Cruz po setkání uvedl, že s Cchaj diskutoval o možnosti posílení vzájemných vztahů. Tématem byly diplomatické výměny, ekonomické vztahy i prodej amerických zbraní Tchaj-wanu, dodal.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že Čína zásadně nesouhlasí s jakýmikoli kontakty mezi tchajwanskými činiteli a "kýmkoli z americké vlády".

Čínský list Global Times dnes varoval, že Peking tvrdě zakročí proti jakýmkoli kontaktům mezi tchajwanskými představiteli a nastupující vládou Donalda Trumpa. "Čína by měla vyvinout vojenský tlak na Tchaj-wan a přimět ho ke sjednocení," napsal rovněž deník.

Nejmenovaný představitel týmu Donalda Trumpa podle agentury uvedl, že Trump ani nikdo jiný z týmu se s Cchaj nesetká. Budoucí prezident Spojených států minulý měsíc rozhořčil Čínu, když krátce s tchajwanskou prezidentkou mluvil po telefonu.

Témata:  Čína Ted Cruz Cchaj Jing-wen

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.