Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cruz se spojil s Kasichem, společně půjdou proti Trumpovi

Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Foto: Gage Skidmore

Washington - Ted Cruz a John Kasich, kteří se ucházejí o republikánskou nominaci na post prezidenta USA, uzavřeli dohodu proti Donaldu Trumpovi.

Dva rivalové uzavřeli dohodu, že se v nadcházejících primárkách zaměří každý na jiný stát. Chtějí tak dosáhnout toho, aby Trump nedosáhl na počet delegátů potřebných k automatické republikánské nominaci. Pokud miliardář do červencového nominačního sjezdu strany nezíská přes 50 procent delegátů, může se v dalších kolech hlasovat bez ohledu na výsledky primárek.

Zástupci Cruzovy kampaně oznámili, že se soustředí na Indianu a nechají Kasichovi Oregon (17. května) a Nové Mexiko (7. června), kde má guvernér Ohia šanci uspět. Kasich naopak souhlasil, že "dá ruce pryč" od Indiany (3. května).

Někteří stratégové z řad republikánů, kteří stojí proti Trumpovi, dohodu přivítali. Otázkou ale podle nich je, zda ujednání nepřichází příliš pozdě.

"Dva kandidáti, kteří ztrácejí body, se spojili ve snaze zastavit @realdonaldtrump. Američané jsou tak unavení z politiků!", odsoudil dohodu na twitteru Dan Scavino z Trumpovy kampaně.

Témata:  Donald Trump Ted Cruz

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy