Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Súdánský soud vyslechl obhajobu vězněného Čecha Petra Jaška

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Chartúm - Soud v súdánské metropoli tento týden vyslechl obhajobu českého občana Petra Jaška, který čelí obvinění z protistátní činnosti a dalších zločinů. Do kauzy se vložil i Evropský parlament, konečný verdikt by měl padnout 23. ledna.

Jašek byl v Súdánu zadržen v roce 2015, podle české diplomacie byl na misionářské výpravě. Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu.

Přizvaní svědci u soudu uvedli, že Jašek pouze předal šek na léčbu zraněného studenta Alího Umara a nesnažil se financovat rebelská hnutí, jak tvrdí obžaloba.

"Neziskové organizace i diplomaté působící v Súdánu potvrzují pozitivní dopad obrovského mezinárodního zájmu o spravedlivý proces v případu Petra Jaška a jeho tří spoluvězňů. Jednoho z obviněných už dokonce pro nedostatek důkazů propustili, a to vnímáme jako pozitivní signál," uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský.

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci.

Podle tohoto zdroje policie u Jaška na chartúmském letišti našla stvrzenku o předání 5000 dolarů na léčebné výdaje pro popáleného studenta. Český občan byl okamžitě zatčen.

Témata:  Petr Jašek Súdán Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy