Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Breivik ve vězení dál radikalizuje. Může za to samovazba, tvrdí masový vrah

Anders Breivik
Anders Breivik
Foto: Reprofoto USA Today

Oslo - V Norsku třetím dnem pokračuje odvolací soud s masovým vrahem Andersem Behringem Breivikem, který si stěžuje na porušování svých práv. Dnes uvedl, že zadržování v samovazbě mu velmi škodí a je důvodem, proč se ve vězení dále zradikalizoval.

"Generální prokurátor má pravdu v tom, že jsem teď radikálnější. Šokuje mě to, co jsem v posledních pěti letech napsal. Žiju v naprosté izolaci a nikdo mě nekoriguje," prohlásil Breivik v dnešní téměř tříhodinové výpovědi, kterou na rozdíl od výpovědi generálního prokurátora a Breivikova obhájce v úterý a ve středu norská média nepřenášela obrazem ani zvukem.

Kromě izolace si Breivik znovu postěžoval na desítky osobních prohlídek, které byly prováděny především v prvních měsících jeho věznění. Při řadě z nich se musel svléknout donaha, v počátečním období to bylo až pětkrát denně. Breivik označil za obzvlášť nepříjemné, že při některých těchto prohlídkách byly přítomny i ženy zaměstnané ve věznici.

Breivik nicméně pochválil, že podmínky ve vězení se pro něj zlepšily poté, co soud dospěl loni v dubnu k závěru, že norský stát porušuje některá jeho lidská práva.

Terorista dále uvedl, že vězeňská služba neodesílá téměř žádné dopisy, které napíše, a zadržuje příliš mnoho dopisů, jež jsou mu adresovány. "Pouze deset procent lidí, kteří mi píší, jsou militantní národní socialisté. Ti ostatní nepodporují násilí. Většina dopisovatelů je kritická k přistěhovalectví, takže sympatizuje s mým motivem, ale nepodporují moje činy," řekl.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

Témata:  Anders Breivik Norsko

Aktuálně se děje

19. května 2024 16:41

ANO by vyhrálo parlamentní volby, volila by ho téměř třetina lidí

Nejsilnější opoziční hnutí ANO by na přelomu dubna a května volila téměř třetina voličů, vyplývá z modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy