Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zneužívání dětí katolickými duchovními? Vatikán prý o všem věděl

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Vatikán kryl stovky podezření na zneužívání dětí katolickými duchovními. Ve své nové knize to tvrdí italský investigativní novinář Emiliano Fittipaldi.

Fittipaldiho kniha s názvem Lussuria (Smilstvo) vyjde ve čtvrtek. Novinář už dříve psal o případech zpronevěry ve Vatikánu.

Fittipaldi tvrdí, že jen mezi lety 2013 a 2015 přišlo do Vatikánu z různých částí světa asi 1200 oznámení na zneužívání dětí kněžími. Šlo podle něj o dvojnásobný nárůst proti letům 2005 až 2009. Skandály podle žurnalisty zatajovali i vysocí preláti v okolí papeže Františka. Výňatky z knihy zveřejnila agentura APA.

"Systém, který chrání pedofily a církevní pokladny před nároky na náhradu škody, funguje v Itálii i dnes lépe než kdekoli jinde. Pro kněze a biskupy neexistuje povinnost hlásit pedofilní kolegy spravedlnosti," tvrdí Fittipaldi. Italská církev podle něj v uplynulých 20 letech čelila případům 200 pedofilních kněží.

Papeže Fittipaldi kritizuje za to, že jmenoval pokladníkem Vatikánu australského kardinála George Pella, který je ve vlasti vyšetřován kvůli zneužívání chlapců.

Témata:  Vatikán týrání a zneužívání dětí pohlavní zneužívání dětí

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy