Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace v Egyptě se neobešla bez potyček. Policie použila slzný plyn i broky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto internet

Káhira – V Egyptě se konaly demonstrace kvůli nedávné dohodě o navrácení dvou ostrovů Saúdské Arábii. Tamní policie proti nim použila slzný plyn a střelbu broky.

Policisté použili donucovací prostředky, aby rozehnali stovky demonstrantů vyzývajících k odstoupení prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Informovala o tom dnes agentura AP.

Když došlo ke střetům na náměstí ve městě Gíze, byly v egyptské metropoli rozmístěny tisíce policistů a vojáků. Již několik dní před protesty začala policie zatýkat aktivisty, novináře i právníky. Pořádková policie podpořená obrněnými vozy zaujala pozice i na náměstí Tahrír.

Na náměstí v Gíze se dnes shromáždilo asi 500 demonstrantů, kteří vykřikovali hesla jako Odstup! či Chléb, svoboda, ostrovy patří Egyptu! Policisté na místo dorazili asi o deset minut později a ihned začali střílet broky a zasahovat slzným plynem. Demonstranti se následně rozutekli do vedlejších ulic.

Tamní vláda při nedávné návštěvě saúdskoarabského krále Salmána oznámila navrácení ostrovů Tírán a Sanáfír, které leží v ústí Akabského zálivu do Rudého moře. Káhira tvrdí, že ostrovy patří Saúdské Arábii, která v roce 1950 jen požádala Egypt, aby oblast chránil před Izraelem.

Témata:  Egypt demonstrace v Egyptě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy