Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté opět ničí historické památky v syrské Palmýře, poničili amfiteátr

Radikálové z Islámského státu zničili v syrské Palmýře tři nejzachovalejší z věžových hrobek
Radikálové z Islámského státu zničili v syrské Palmýře tři nejzachovalejší z věžových hrobek
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Islámský stát znovu ničí historickou Palmýru. Podle syrské agentury SANA radikálové poničili amfiteátr z 2. století a skupinu sloupů před ním.

IS dobyl v poušti ležící Palmýru v květnu 2015. Poničil v ní vzácné památky včetně Belova chrámu. Loni v březnu se vládním jednotkám s pomocí ruské armády podařilo město dobýt zpět, ale v prosinci, kdy vrcholily boje o severoirácké město Halab (Aleppo), se tam radikálové vrátili.

SANA dnes oznámila, že radikálové poničili "fasádu" amfiteátru, který v minulosti používali k vraždění svých odpůrců. Poničen je i tetrapylon - sloupoví, které stojí před divadlem. Zprávu agentury potvrdila i exilová opozice a šéf oddělení pro historické památky Maamún Abdalkarím.

Město je od roku 1980 zapsáno na seznamu UNESCO. Před zahájením syrské války v roce 2011 místo navštěvovalo na 150 tisíc turistů ročně.

Témata:  Islámský stát ničí památky v Palmýře Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy