Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelidské chování u Breivika? Stát se proti rozsudku soudu odvolá

Anders Breivik
Anders Breivik
Foto: NTB SCANPIX

Oslo - Norsko se odvolá proti rozsudku, podle kterého stát porušil zákaz nelidského zacházení při věznění teroristy Anderse Behringa Breivika. Ten si stěžoval například na používání pout, omezování korespondence, pravidelné prohlídky cely či izolaci od ostatních trestanců.

Právo na soukromý a rodinný život podle soudu ale dotčeno nebylo. Kontrola jeho korespondence je prý oprávněná. Prokuratura Breivikovu samovazbu hájí tím, že vězeň je nebezpečný a v kontaktu s ostatními trestanci by se mohl pokusit o plánovaní dalších útoků podobných těm, které již spáchal.

Breivik má ve vězení mimo jiné k dispozici herní konzolu, televizi, přehrávač DVD, počítač, ale nikoli přístup na internet, a stroje na posilování.

"Požádal jsem generálního prokurátora, aby se proti rozsudku odvolal," oznámil dnes v prohlášení norský ministr spravedlnosti Anders Anundsen.

Breivik v červenci 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. Krátce poté postřílel 69 účastníků letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. O rok později ho soud poslal na 21 let do vězení. Pobyt mu ale může být prodlužován až na doživotí.

Témata:  Anders Breivik Norsko

Aktuálně se děje

19. května 2024 16:41

ANO by vyhrálo parlamentní volby, volila by ho téměř třetina lidí

Nejsilnější opoziční hnutí ANO by na přelomu dubna a května volila téměř třetina voličů, vyplývá z modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy