Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf OSN pochválil africké státy za vstřícnost

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Addis Abeba - Šéf OSN António Guterres dnes v etiopské metropoli chválil členské státy Africké unie (AU) za to, že uprchlíkům otevřely své hranice. V projevu se sice přímo nezmínil o politice amerického prezidenta Donalda Trumpa, přesto si vysloužil potlesk účastníků summitu.

V Addis Abebě se nyní koná dvoudenní summit AU. "Africké státy patří k nejvstřícnějším a nejštědřejším na světě vůči uprchlíkům," řekl Guterres. "Těm, kteří potřebují pomoc, zůstávají africké hranice otevřeny, zatímco mnoho bohatých vyspělých států ve světě hranice zavírá," dodal.

O imigračním výnosu Donalda Trumpa a o jeho příkazu vybudovat zeď na hranici s Mexikem se Guterres přímo nezmínil. Přesto si vysloužil aplaus.

V brzké době budou představitelé afrických států jednat o zájmu Maroka opět se stát členem AU, což podle této severoafrické země podporují dvě třetiny afrických států.

Maroko opustilo Africkou unii před 32 lety v reakci na to, že většina zemí tohoto bloku uznala členství sporného území Západní Sahary. To si Maroko nárokuje navzdory rezolucím OSN, jež požadují, aby se konalo referendum o jeho nezávislosti.

Témata:  uprchlíci Afrika António Guterres

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy