Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakušané bojují proti CETA a TTIP, petici už podepsalo půl milionu lidí

Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Foto: Pixabay

Vídeň - Vládní sociální demokracii v Rakousku hrozí rozkol kvůli petici proti obchodním smlouvám mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA) a mezi unií a USA (TTIP). Podepsalo se pod ní již 562 tisíc občanů, musí tak být projednána v parlamentu.

Podpisy pod petici sbírali odpůrci smluv CETA a TTIP v rámci takzvaného volksbegehren, což je jedna ze tří forem přímé demokracie, které rakouská ústava umožňuje. Aby se peticí museli zákonodárci zabývat, musí se pod ni během týdne podepsat nejméně 100 tisíc voličů.

Během aktuální plebiscitní akce, která vyzývá parlament k přijetí zákona, který by zakazoval ratifikaci obchodních dohod EU s Kanadou a s USA, se podařilo získat podpisy téměř devíti procent všech oprávněných voličů. Zájem, který akce vyvolala, označili její organizátoři za "senzaci".

Že by zákonodárci přání účastníků petiční akce vyslyšeli a přijali zákon zakazující ratifikaci obchodních smluv, je podle rakouského tisku nepravděpodobné. Přesto je současná situace pro rakouskou vládu nepříjemná.

Zatímco kancléř Christian Kern smlouvu CETA podporuje, řada členů jeho sociální demokracie (SPÖ) ji odmítá. Jeden z poslanců SPÖ se dokonce aktivně účastnil sběru podpisů pod petici. Debata v parlamentu by tak podle rakouských médií mohla přinést rozkol v sociální demokracii. Teprve v pondělí se přitom vládní koalici sociálních demokratů a lidovců (ÖVP) podařilo zažehnat hrozící rozpad kabinetu a následné předčasné volby.

Témata:  Rakousko TTIP

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy