Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec příměří s komunistickými povstalci, filipínský prezident se chystá k dalšímu boji

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte dnes ukončil příměří s levicovými extremisty z Nové lidové armády (NPA) a nařídil vládním silám, aby se připravila k boji. Země už nyní vede ofenzivu proti muslimským radikálním skupinám na třech frontách na jihu Filipín.

Marxističtí vzbouřenci oznámili, že přerušili klid zbraní, protože vláda odmítla propustit více politických vězňů a armáda narušovala jejich venkovská území. Prezident řekl, že ve snaze posílit mír nechal propustit předáky vzbouřenců. Ti podle něj ale přišli s novými požadavky, které jsou přemrštěné a pro armádu těžko přípustné.

Zakladatel filipínské komunistické strany žijící v nizozemském exilu José María Sison loni při vyhlášení příměří řekl, že dohoda zahrnuje časový plán pro další rozhovory týkající se politických, hospodářských a ústavních reforem. Vytyčena byla také cesta k amnestii politických vězňů.

NPA je ozbrojenou složkou filipínské komunistické strany a od roku 1969 vede ozbrojené povstání v maoistickém stylu především na východě a jihu země. Její boj patří mezi nejdelší v Asii. Armáda odhaduje, že povstalci teď mají asi 3000 bojovníků, což je značný pokles v porovnání s dobami největší síly v 80. letech, kdy měla NPA zhruba 26.000 příslušníků. Konflikt si vyžádal už 40 tisíc obětí.

Témata:  Filipíny Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

22. května 2024 14:35

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Doba se zkrátí

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy