Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká USA další válka? Boj proti IS prý může skončit špatně

Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy vyslat dalších 250 vojáků do Sýrie, kde mají bojovat s Islámským státem (IS), se může zdát jako málo významný krok, konstatuje úvodník serveru New York Times. Známý deník však varuje před jeho možnými dalekosáhlými konsekvencemi.

Chybí právní rámec

Stávající počet vojáků je zanedbatelný ve srovnání se 180 tisíci příslušníků amerických jednotek, kteří bojovali v Iráku a Afghánistánu v době, kdy se Obama v roce 2009 ujal úřadu, připouští New York Times. Zároveň však konstatuje, že existuje dobrý důvod k obezřetnosti ohledně rozšiřování mise, která posiluje angažmá Spojených států v Sýrii nad rámec dosavadních 50 příslušníků speciálních sil.  

Úvodník soudí, že oznámením, které přišlo v pondělí během návštěvy Německa, chce Obama zhodnotit nedávné úspěchy, během nichž se americkým a syrským vojákům podařilo vyhnat vojska IS z klíčových oblastí země. Deník též připomíná prezidentovo zdůraznění, že američtí specialisté mají pouze vést výcvik a pomáhat místním silám, nikoliv převzít hlavní úlohu v pozemních bojích.  

„Ačkoliv americké síly nebudou vést pozemní boje v Sýrii, budou se účastnit vojenských operací a operovat bez patřičného souhlasu Kongresu,“ kritizuje New York Times. Rovněž poukazuje, že na rozdíl od amerických vojsk v Iráku, které s IS válčí na žádost irácké vlády, jednotky v Sýrii budou působit na území jiného suverénního státu bez jakkoliv vyjasněného právního rámce.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Obama tvrdí, že nové jednotky pomohou s výcvikem místních sil, pokračuje vlivný deník. V té souvislosti připomíná, že zatímco syrští kurdští bojovníci již prokázali, že jsou schopní dobývat území dříve kontrolované jak syrskou vládou, tak IS, Spojené státy stále nedokážou nalézt významnější počet arabských opozičních bojovníků potřebný k znovuzískání Rakky, faktické metropole IS.  

Konec války v nedohlednu

„Dlouho bylo jasné, že nejlepší cesta k porážce IS leží v ukončení syrské občanské války mezi prezidentem Bašárem Asadem a opozičními silami, v důsledku čehož by se všechny strany mohly zaměřit na teroristy,“ konstatuje úvodník. Cituje Obamova slova, který během své poslední návštěvy Evropy označil terorismus za „nejaktuálnější hrozbu pro naše země“. New York Times však dodává, že měsíc trvající slibné příměří mezi Asadovým režimem a opozičními silami se bohužel začalo hroutit a spolu s tím blednou naděje na pokračování jednávání o politickém řešení.  

Komentář též odkazuje na Rusko, které podporuje Asadův režim a zároveň by mělo být americkým partnerem při prosazování příměří a snahách o politické urovnání. Rusové namísto toho nedávno přesunuli své těžké dělostřelectvo do pozic poblíž klíčového města Aleppa, což podle amerického deníku vyvolává nové pochybnosti o skutečných záměrech Moskvy a jejího odhodlání prosadit trvalý mír.

Obamovo oznámení o rozšíření role amerických sil padlo v jeho projevu v Německu, který se široce dotýkal potřeby zachování evropské jednoty a nesl v sobě apel, aby se Evropané a NATO zapojili více do Spojenými státy vedené letecké kampaně proti IS a poskytli instruktory či ekonomickou pomoc Iráku, zdůrazňuje New York Times. Porážka IS totiž dle deníku vyžaduje multidimenzionální přístup, včetně zlepšení spolupráce evropských tajných služeb a bezpečnostní oblasti, jak ostatně akcentoval šéf Bílého domu.  

Spojené státy rovněž otevřely novou bojovou frontu, když vystupňovaly kybernetické útoky na internetové struktury IS, deklaruje úvodník. „Posílení americké vojenské přítomnosti v Sýrii ale zvyšuje vážné riziko a vznáší řadu nezodpovězených otázek,“ varuje americký deník. Za dvě klíčové závěrem označuje, co vlastně více vojáků znamená pro budoucí americké angažmá v zemi a jak syrská občanská válka vlastně skončí.

 

Témata:  USA Sýrie New York Times

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.