Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Stalinovo letní sídlo. Kam jezdil diktátor na dovolenou?

Stalinovo letní sídlo
Stalinovo letní sídlo
Foto: YouTube

Moskva - Josif Vissarionovič Stalin je vnímán jako jeden z největších masových vrahů historie. I on si ale, jako každý jiný, občas rád vyjel na dovolenou, a to konkrétně k jezeru Rica v Abcházii.

Dům byl postaven v roce 1947 a Stalin v něm rád trávil letní měsíce se svoji rodinou. Sídlo je úmyslně natřeno zelenou barvou a je ukryté mezi stromy. Stalin v něm totiž chtěl být schovaný.

Letní sídlo na první pohled nijak nevyniká. Diktátor, který je zodpovědný za smrt asi 20 milionů lidí, měl ale takových domů pět. Kdykoliv do nějakého odjel, skoro nikdo nevěděl, ve kterém se zrovna nachází. 

Stalin na dovolených rád odpočíval a netrval na tom, aby byla jeho sídla honosně vyzdobena. V žádném ale nechybí kulečníkový stůl.

Dům je pokryt dřevěnými podlahami a i zdi jsou pokryté dřevem, některé překryté tapetami. Obsahují několik ložnic, knihovny a pracovnu. Vedle sídla je dětské hřiště a nyní je dům přístupný pro turisty.

Témata:  Josif Stalin Rusko domy

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy