Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K separatistům v Donbasu se přidal spisovatel Prilepin. Je to ruský vlastenec, tvrdí Zacharčenko

Boje o Debalceve, Ukrajina.
Boje o Debalceve, Ukrajina.
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Kyjev/Moskva - Zástupcem velitele praporu speciálních sil a poradcem vůdce neuznávané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka se stal populární ruský spisovatel Zachar Prilepin. Od proruských separatistů v Donbasu získal hodnost majora.

Ruská tisková agentura Interfax, která tuto informaci přinesla, připomněla, že literát má za sebou kariéru ve zvláštních policejních jednotkách i zkušenosti z bojů v Dagestánu a Čečensku na severním Kavkaze. „Zachar Prilepin je opravdový vlastenec Ruska a Donbasu, a to ne slovy, ale činy," prohlásil Zacharčenko.

Kreml odmítl Prilepinův případ komentovat, jen uvedl, že na východě Ukrajiny se kromě Rusů vyskytují i občané jiných států. „Nijak bych to nekomentoval," řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

„Skutečně, jsou ruští občané, jakož i občané jiných zemí ze západu a východu Evropy, kteří se z různých důvodů - kvůli volání srdce či z jiných příčin - vydávají do těchto neuznávaných republik a nalézají se tam z rozličných důvodů," dodal.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to stále popírá, nanejvýš připouští, že po boku separatistů bojují také ruští dobrovolníci.

Spisovatel, jehož skutečné jméno je Jevgenij Prilepin, vydává své knihy od roku 2003, některé z nich vyšly i česky. V minulosti býval Putinovým odpůrcem, ale po anexi Krymu a propuknutí konfliktu v Donbasu „vyhlásil režimu příměří".

Témata:  Donbass v Doněcku Rusko Ukrajinská krize Alexandr Zacharčenko

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy