Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co Rusové chtějí? Roste popularita Stalina, Brežněva a Putina

Leonid Iljič Brežněv, byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR.
Leonid Iljič Brežněv, byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Popularita diktátora Josifa Stalina dosáhla v Rusku historického maxima za posledních 16 let. Ještě oblíbenější jsou sovětský vůdce Leonid Brežněv a zejména nynější prezident Vladimir Putin.

Naopak z dřívějších vůdců mají nejméně rádi Nikitu Chruščova, Borise Jelcina a Michaila Gorbačova. Uvedl to list RBK s odvoláním na průzkum nezávislého sociologického střediska Levada.

Zatímco v březnu 2006 s "nadšením", "úctou" či "sympatiemi" přistupovalo ke Stalinovi 37 procent dotázaných, letos v lednu to už bylo 46 procent. Brežněvova obliba za posledních 11 let stoupla z 39 na 47 procent, Putinova ze 76 na 83 procent.

"Čím vyhrocenější je situace v zemi, čím horším problémům čelí stát, tím více v masách roste poptávkách po drsných vůdcích. Za liberálnějších dob tyto nálady opadají, ale nyní jsme v novém kole studené války," komentoval průzkum sociolog Alexej Graždankin z Levady.

Podle jiné ankety Levady téměř třetina Rusů oceňuje, že za Putina se v Rusku žije nejlépe za posledních 100 let. Ale 29 procent označilo za ideální éru dobu Brežněvovy vlády, označovanou kritiky za období stagnace.

Témata:  Josif Stalin Rusko průzkumy Vladimír Putin Leonid Brežněv

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy