Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté v Hongkongu zbili demonstranta, odsedí si dva roky

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Hongkong - Soud v Hongkongu vynesl tresty nad sedmi policisty, kteří při masových prodemokratických demonstracích v roce 2014 zbili spoutaného aktivistu. Všichni si odsedí dva roky.

Už v úterý shledal soud sedm policistů vinnými ze zbití Kena Tsanga 15. října 2014. Televizní štáb tehdy policisty natočil, jak odvlekli demonstranta do tmavého zákoutí, kde ho zkopali a zmlátili pěstmi. Tsang údajně předtím na policisty vychrstl blíže neupřesněnou tekutinu z láhve.

Za útok, "který způsobil oběti tělesnou újmu", poputuje každý ze sedmi policistů, kteří se zásahu účastnili, na dva roky do vězení.

Dvouletý trest odnětí svobody dostali i ti dva strážci zákona, kteří se Tsangova bití přímo neúčastnili. Podle soudu měli "zabránit spáchání zločinu, a to i v případě, že se ho dopouštěli jejich kolegové".

Ačkoli byli podle soudce policisté během zásahu proti demonstrantům pod "obrovským stresem", jejich chování vůči Tsangovi to nemůže ospravedlnit. Incident poškodil mezinárodní pověst Hongkongu, dodal soudce.

Témata:  demonstrace v Hongkongu Hongkong

Aktuálně se děje

17. května 2024 12:15

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy