Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírová dohoda v Kolumbii: Povstalci z FARC ve zvláštních zónách odevzdají zbraně

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Povstalci FARC dokončili klíčový krok v naplňování mírové dohody, která by měla ukončit více než padesátiletý ozbrojený konflikt v Kolumbii. Poslední ze zhruba 6900 rebelů se v sobotu přesunuli do tranzitních zón, kde mají složit zbraně.

Úřady v sobotním prohlášení oznámily, že posledních 300 rebelů z FARC dorazilo do tranzitní zóny v departementu Caquetá. Následovali tak tisíce povstaleckých bojovníků, kteří se v uplynulých týdnech shromáždili ve 26 demobilizačních oblastech, kde mají začít odevzdávat zbraně členům monitorovacích týmů pracujících pod záštitou OSN.

Mluvčí pozorovatelské mise OSN v Kolumbii Carolina Azevedová potvrdila, že přesun povstaleckých bojovníků do tranzitních zón byl dokončen, napsala agentura AP. Většina povstalců absolvovala dlouhou cestu pěšky, autobusem a lodí poté, co opustili své tábory v džungli.

Původní dohoda byla podepsána loni září. Předcházela jí čtyřletá jednání v Havaně. Voliči ji ale 2. října v referendu odmítli. Jejím odpůrců se nelíbilo zejména to, že se někdejší povstalci budou moci účastnit politického života. Upravenou verzi dokumentu pak kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a zástupci FARC podepsali v listopadu.

Témata:  Kolumbie FARC

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy