Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmírná loď Dragon přistála u ISS, přivezla zásoby a materiál

Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Foto: Space.com

Mys Canaveral - U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes na druhý pokus zakotvila kosmická loď Dragon. Přivezla zásoby a vědecký materiál, který je notné kvůli zpoždění rychle vyložit. Další zásilka dorazí na ISS v pátek. Dopraví ji ruská nákladní loď Progress.

SpaceX vyslal k ISS loď Dragon v neděli z odpalovací rampy na Floridě. Americký astronaut Shane Kimbrough a jeho francouzský kolega Thomas Pesquet loď zachytili za pomoci robotické ruky s několikaminutovým předstihem proti plánu.

Přistání bylo původně plánováno na středu, ale palubní počítače ho automaticky odložily o 24 hodin kvůli nesrovnalostem v údajích o poloze stanice. Když byl Dragon jen několik set metrů od vesmírné stanice, kvůli chybě v navigaci byla operace zastavena.

Po vyřešení problémů bylo přistání na druhý pokus úspěšné. Náklad určený pro vědecké experimenty teď musejí astronauti vzhledem k pozdějšímu dodání rychle vyložit. Platí to hlavně o 40 myších, které jsou určeny pro pokusy s hojením.

Témata:  Dragon Space-X ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy