Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o Mosul: Irácké jednotky dobyly druhý most přes řeku Tigris

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácké vládní jednotky dnes dobyly druhý z pěti mostů přes řeku Tigris v severoiráckém Mosulu. S odvoláním na iráckou armádu o tom informovala agentura Reuters.

"Máme pod kontrolou západní část mostu Al-Hurríja," sdělil mluvčí elitních jednotek, které stojí v čele mosulské ofenzivy. Východní část města dobyly irácké jednotky už v lednu. Ofenzivu za znovudobytí západní části zahájily 19. února.

Irácké jednotky postupují do města od jihu a jihozápadu. Jejich dalším cílem je dostat se do historického centra, kde leží mimo jiné velká mešita. Právě z ní vůdce IS abú Bakr Bagdádí v létě 2014 po dobytí Mosulu vyhlásil na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce.

V Mosulu se nyní odehrávají nejtěžší boje za předchozí dva týdny. Během nich se iráckým silám podařilo dobýt mosulské letiště, z něhož učinily hlavní základnu pro další operace. Odtud postupují směrem do centra města. Minulý týden vojáci dostali pod kontrolu první most přes Tigris.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.