Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

někdejší panamský diktátor Noriega podstoupil operaci mozku, je v kritickém stavu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Hospimed.cz

Panama - Bývalý panamský diktátor Manuel Noriega podstoupil operaci, která měla odstranit nádor na mozku, kvůli krvácení byl však nutný další zásah. Někdejší informátor americké CIA a později usvědčený obchodník s drogami je nyní v kritickém stavu.

Noriega (82) byl kvůli operaci dočasně propuštěn z vězení. Kvůli komplikacím po první operaci následoval další zákrok s cílem zastavit krvácení. Po něm se Noriega nachází v řízeném kómatu.

Generál Noriega ovládal Panamu jako vrchní velitel armády šest let od roku 1983. Zprvu spojenec USA upadl v nemilost Washingtonu koncem 80. let kvůli vazbám na kolumbijský drogový kartel. Diktátora svrhla na konci roku 1989 americká vojenská invaze.

V roce 1992 byl Noriega v USA odsouzen ke 40 letům vězení za obchod s drogami, vydírání a praní špinavých peněz. Trest si v USA odpykával do roku 2010. Pak byl vydán k soudu do Francie a odtud následně do Panamy, kde rovněž skončil ve vězení.

Témata:  Manuel Noriega Panama zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. května 2024 19:57

Trump promluví na mítinku asociace držitelů zbraní

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy