Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande a Macron uvítali výsledek voleb v Nizozemsku: Průlom krajní pravice není hotovou věcí

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Parlamentní volby v Nizozemí pozorně sledovala Francie, která bude brzy vybírat nového prezidenta. Průzkumy ukazují, že Marine Le Penová, šéfka krajně pravicové Národní fronty a spojenkyně Geerta Wilderse, vyhraje první kolo v dubnu, pak ale prohraje v rozhodujícím druhém kole v květnu.

Francouzský prezident François Hollande dnes uvítal volební vítězství nizozemských lidovců premiéra Marka Rutteho nad protiislámskými a protievropskými populisty pod vedením Geerta Wilderse.

"Prezident srdečně gratuluje Marku Ruttemu k jeho jasnému vítězství proti extremismu," řekl socialista Hollande ve svém oficiálním prohlášení.

Centrista Emmanuel Macron (39), favorit prezidentských voleb, ocenil výsledky na twitteru. "Nizozemsko nám ukazuje, že průlom krajní pravice není hotovou věcí a že pokrokoví (politici) získávají rozhodující převahu," napsal.

Generální tajemník Le Penové Národní fronty Nicolas Bay zhodnotil kladně posílení postavení Wildersovy nacionalistické Strany pro svobodu v parlamentu. Oproti předchozím volbám si polepšila z 15 na zatím 20 poslaneckých křesel. "To je opravdový úspěch," řekl.

Témata:  François Hollande Marine Le Pen Emmanuel Macron volby v Nizozemí

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy