Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neklid v Paříži: V ulicích protestovaly tisíce lidí, akce skončila házením zápalnách lahví+ VIDEO

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž – Demonstrace ve Francii neberou konce. V neděli odpoledne prošly Paříží tisíce lidí, kteří protestovali proti policejnímu násilí. Nedělní demonstrace byla zatím poslední akcí spojenou s údajným znásilněním mladého černocha Thea policejním obuškem, informuje list The Guardian.

Poté, co byl policista obviněn ze znásilnění Thea obuškem, ke kterému mělo dojít v únoru průběhu násilného zatýkání v Aulnay-sous-Bois, severně od Paříže, došlo ke střetům a nepokojům po celé francouzské metropoli. Zatčeno už bylo asi 250 osob.

#19MarsJeMarche #MarchePourLaJusticeEtLaDignite pic.twitter.com/FL6Knomom0

— Wozniak (@LucileWozniak) 19. března 2017

Demonstranti v neděli poukazovali na údajné bití a úmrtí v policejní vazbě. Tento týden byl 37letý policista Damien Saboundjian shledán vinným z úmyslného napadení poté, co na severním předměstí Paříže v roce 2012 při honičce zastřelil podezřelého Amina Bentounsiho. Dostal pětiletý podmíněný trest. Zastánci boje proti policejnímu násilí ocenili rozhodnutí Odvolacího soud v Paříži, který zvrátil dřívější osvobozující rozsudek.

Proti verdiktu naopak protestují policejní odbory v Paříži, kteří si stěžují, že je obraz policie ve Francii negativní. „Policisté jsou považováni za fašisty a násilníky, kteří nerespektují zákon,“ uvedly odbory. Francouzská policie je pravidelně viněna z používání nepřiměřené síly v chudších čtvrtích, a to zejména proti podezřelým z řad černochů nebo etických menšin.

Na tyto problémy poukazovala i nedělní akce, kterou uspořádali aktivisté bojující za lidská práva. Francouzská Liga lidských práv v prohlášení uvedla, že shromáždění mělo vyjádřit „hněv tváří v tvář opakovanému policejnímu násilí" a varovat před „zvráceným pojetím veřejné bezpečnosti a ochrany občanů".

Massive march today in #paris for Dignity and against police violence! #MarchePourLaJusticeEtLaDignite pic.twitter.com/bUCzwkexoW

— sam cossar-gilbert (@samcossar) 19. března 2017

Amal Bentounsi, jejíž bratr byl zastřelen policistou Saboundjianem, patřila mezi organizátory. Řekla, že se zdá, že policie „těží z naprosté beztrestnosti".

Podle agentury AP nesli demonstranti transparenty s portréty obětí údajné policejní brutality. Na závěr akce se také střetli s pořádkovou policií. Akce se podle odhadu zúčastnilo asi 7000 až 7500 lidí, asi tisícovka z nich na závěr zaútočila na policisty a házela molotovovy koktejly a světlice, policie odpověděla slzným plynem.

Dva policisté byli převezeni do nemocnice s lehčími zraněními, tři lidé byli zatčeni, píše AFP. Docházelo také k ničení majetku, rozbito bylo například několik výloh.

Témata:  demonstrace v Paříži Francie policie Francie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy