Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová chce kvůli teroru v Londýně zavřít hranice. Ruský tisk spojuje útok s imigrací

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Paříž/Londýn/Moskva - Krajně pravicová kandidátka blížících se prezidentských voleb ve Francii Marine Le Penová dnes uvedla, že atentát v Londýně dokazuje nutnost chránit hranice jednotlivých evropských států. Na teror v britské metropoli reagují i ruská média, vidí spojení mezi útokem a imigrací v Evropě.

Podle Le Penové je také třeba posílit bezpečnostní opatření. Státy mají spolupracovat a sdílet informace tajných služeb a také prosazovat uzavření mešit s vazbami na extremismus. Francie by měla odebírat francouzské občanství lidem, kteří mají občanství i jiných zemí a budou usvědčeni ze spáchání útoku.

"Náš nynější problém je tato forma levného terorismu. Musíme mít své hranice pod kontrolou," řekla Le Penová s odkazem na způsob, jakým byl středeční atentát proveden. Útočník nejprve porážel automobilem lidi na Westminsterském mostě a po nárazu do plotu u budovy parlamentu zaútočil nožem na policistu a způsobil mu smrtelná zranění.

"Cílem tohoto zabíjení je rozsévat strach a způsobit ve společnosti šok," sdělila na dotaz redakce webu ruského listu Kommersant Olga Pavlenkovová z vedení ruské univerzity humanitních věd. "V nevyrovnanosti obyvatelstva Evropské unie spočívá hluboký problém. Nejnebezpečnější složkou společnosti je druhá a třetí generace diaspory, která reaguje na situaci kolem Islámského státu a Mosulu," domnívá se Pavlenkovová.

Analytik specializovaný na zahraniční politiku Fjodor Lukjanov sdělil agentuře RIA Novosti, že londýnský útok "posílí určité voliče v období před volbami, zejména francouzskými".

BFM TV dnes zveřejnila výsledek čerstvé ankety, podle které už v prvním kole předstihne Le Penovou poměrem 26 ku 25 procentům hlasů centristický kandidát Emmanuel Macron.

Středeční útok v Londýně zřejmě souvisí s islámských terorismem. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil britský ministr obrany Michael Fallon. "Policie toho člověka (útočníka) prověřuje, prověřuje jeho styky a odkud pocházel," řekl Fallon. "Prioritně zjišťují, zda do toho nebyli zapojeni další lidé. Jejich pracovní předpoklad je, že to souviselo s islámským terorismem," dodal. Fallon rovněž řekl, že se přezkoumají bezpečnostní opatření v budově a okolí parlamentu.

Témata:  Marine Le Pen Rusko Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy